Oktatás, kultúra


Pápa  történetében kiemelkedő jelentőségűek országos hírű oktatási intézményei, amelyek a "Dunántúl Athénjévé" tették a várost. Az elmúlt évszázadokban a magyar történelem jeles alakjai tanultak, illetve tanítottak a Református Kollégium és a Bencés Gimnázium falai közt. Pápai diák volt többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór, Deák Ferenc és Rab Zsuzsa költőnő is.

"A pápai nagy kollégium mellett ott volt egy kicsi fehér ház, abban meg egy még kisebb fehér szoba, abban a szobában szokott összejönni ezelőtt sok-sok esztendővel három fiatal diák, akiknek kicsiny volt ez az egész világ, az egyik volt Orlai Samu, a másik Petőfi Sándor, a harmadik én voltam. Tizennégy évvel fiatalabbak voltunk a jelennél... Mindegyikünknek volt saját kedvenc szenvedélye, Orlaié a költészet, Petőfié a színpad, az enyém a festőecset... Mikor pedig ismét összetalálkoztunk, akkor Petőfi hírhedt költője volt Magyarországnak,Orlai ihletett festész, magam... íme, szántom ezt a sok csúnya fekete betűt és azt szeretném, ha ma is ott tanácskoznánk abban kis fehér szobában, hogy mi legyen belőlünk..."

(Jókai Mór: Egy magyar költő életéből)

35 éves a Fáy lakótelepi Óvoda

1978-ban adták át a Fáy András lakótelepi Óvodát. A valamikori 12-es óvoda a későbbiekben vette fel a Fáy András lakótelepi Óvoda nevet. Abban az időben négy új óvoda is épült a városban, mivel férőhelyhiány jellemezte Pápát. A Fáy-i volt a harmadik a sorban. 

80 éves a Csókai Óvoda

1933. szeptember 10-én adták át a Kerkápolyi-Bodor Alapítvány kamataiból az óvodát, amiben 1 foglalkoztató, 1 pihenőszoba, 1 folyosó és mosdó helyiség volt. Azóta az óvoda nagyon sok változáson ment keresztül, jelenleg 100 férőhelyessé bővült.  

Jó ütemben halad az iskolabővítés az evangélikus iskolánál

Mint arról már korábban többször is hírt adtunk, a Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola négy új tanteremmel bővül. 
Polgárdi Sándor esperes februárban tájékoztatta a média képviselőit a sikeres pályázatról, majd március elején az alapkőletétel következett. Ma délelőtt arról számolt be, hogy a munkafolyamatok jó ütemben haladnak.

Vissza az eredeti megjelenésre