Változatos kavalkád a nemzetiségi napon

A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat minden évben gondos szervezőmunkával készül nagyszabású rendezvényére, a Német Nemzetiségi Napra. A német nemzetiségi nyelvoktató iskolai, óvodai csoportok és amatőr művészeti egyesületek fellépésével zajló bemutatót tavaly a Pápai Cicege és Bornapok keretében, a schwetzingeni delegáció részvételével tartották. 

Idén új helyszínt talált a PNNÖ a rendezvény lebonyolítására, ezúttal a produkcióknak a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulája adott otthont. A nemzetiségi napon Megyeriné Borsó Éva, a Munkácsy-iskola új igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, nagy örömmel adnak helyszínt a rendezvénynek, mely a PNNÖ-vel történő gyümölcsöző együttműködést csak erősíti. A Német Nemzetiségi Napon részt vettek a leinefeldei Magyar-Német Baráti Kör képviselői, s felléptek azon iskolai és óvodai, valamint művészeti csoportok, amelyek célul tűzték ki a sváb hagyományok ápolását. Pillerné Fódi Ilona, a PNNÖ elnöke hangsúlyozta, a nemzetiségi önkormányzat és a rendezvény célja is egyben, hogy a hagyományokat őrizzék, s átörökítsék az utókornak. Ez pedig nem megy másként, mint neveléssel, magas színvonalú oktatással és olyan bemutatókkal, mint amelyekre a nemzetiségi nap programja is épül.

A kulturális bemutatók sorát a Munkácsy-iskola nemzetiségi osztályainak műsora indította, fellépett az énekkar, a furulyacsoport, a tánccsoport, a Sindő Gyermekzenekar és Hauber Henrik, valamint egyéni mesemondók színesítették a palettát. A gyermekprodukciók között elengedhetetlen volt a Vajda Lakótelepi Óvoda nemzetiségi Rozmaring csoportjának népi játéka. A gyermekeket felnőttfellépők követték a színpadon, dalcsokorral rukkolt elő a nagy múltú, számos dicsőséget begyűjtött Gannai Asszonykórus, német táncokat mutatott be a 2001-ben alakult Bakonyjákói Tánccsoport és végül, de nem utolsó sorban gondosan összeállított műsorral lepte meg közönségét a Nagyteveli Nemzetiségi Énekkar és Tánccsoport.

A PNNÖ a következő héten Leinefeldére látogat az Interkulturális Hétre, ahol képviselteti magát a városi delegáció, ezenkívül a Vadvirág Néptáncegyüttes összeállítása idézi fel a magyar népzenei és néptáncos hagyományokat.

 
Címkék: 
Vissza az eredeti megjelenésre