Változások a hulladékgazdálkodás rendszerében

A királyszentistváni regionális hulladéklerakó teleppel egyidejűleg ma reggel megkezdte működését a Szabó Dezső utcában megépített új hulladékátrakó telep.  Vagyis mostantól nem a Téglagyári úti telepre szállítják a Közszolg Kft. járművei a városban összegyűjtött szemetet, hanem az új telephelyre. Az európai uniós forrás segítségével megépített telepen a hulladékgyűjtő edényekből kiürített szemét az átrakó berendezésbe kerül, amely tömöríti, majd 33 m3-es konténerekbe töltve pótkocsis konténerszállító viszi Királyszentistvánra. Az előzetes felmérések szerint a pótkocsis konténerszállító jármű naponta két fordulóval tudja elszállítani a Pápán keletkezett hulladékot. Királyszentistvánon egy új, úgynevezett MBH technológiával átválogatják a beszállított hulladékot, ami azt eredményezi, hogy a hulladékok nagy része újrahasznosíthatóvá válik, így csak a hulladék kis részét helyezik el az új, korszerű, szigetelt lerakóba, ami a környezetet semmilyen módon nem terheli.
A hulladékszállítás és kezelés rendjének megváltozása a lakosság számára egyelőre nem jár változással, azt viszont kéri a szolgáltató, hogy - a szolgáltatási szerződés szerint - az ürítési napon reggel 6 órára a lakosok tegyék ki hulladékgyűjtő edényüket ingatlanjuk elé. Az új rendszerben ugyanis a későn kirakott és ezáltal elmaradt kukákért nem lesz módja a gyűjtőautónak visszamenni.
A térségi, környezetbarát hulladékkezelést biztosító, Tiszta Európa program keretében a közelmúltban új szelektív hulladékgyűjtő edényeket is elhelyezett a városban a közszolgáltató, azokra a gyűjtőszigetekre, melyeket már korábban kialakítottak. A szelektív szigetek száma harmincnéggyel gyarapodott, így már ötvenkét szelektív gyűjtőhely található városunkban. Többek között a Petőfi utcában, a Mézeskalács utcában, a Malomkert lakóparkban, a Vásár téren, a Külső-Veszprémi úton, a Vajda és a Fáy lakótelepen is van új szelektív gyűjtő, ahol a külön gyűjtött műanyag, papír és üveg hulladékot helyezhetik el a lakosok. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a szelektív gyűjtőket igénybe vették a városban élők és többnyire már az új szigetek is bejáratódtak.
Ezeket a hulladéktárolókat hetente tudja üríteni a szolgáltató, a cég ügyvezetője pedig azt kéri a lakosságtól, - ha a forgalmasabb helyeken lévő szelektív edények megteltek az ürítési napot megelőzően – ne hagyják a gyűjtőedény mellett a szemetet. A szelektíven gyűjtött hulladékot is a Szabó Dezső utcai telepre szállítják mától, és ott a válogatócsarnokban dolgozzák fel. A csarnokban akár tizenkét szempont szerint lehet szétválogatni a műanyag palackokat, ezeket a szempontokat az újrahasznosítással foglalkozó cégek adják meg. Ez legtöbbször szín szerinti vagy tisztaság szerinti válogatást jelent, ez alapján szedik frakciókra a szelektív gyűjtők tartalmát. A frakciókra bontott műanyag hulladékot tömörítve bálázzák és így adják át további feldolgozásra, a nem hasznosíthatókat pedig a kommunális szeméttel együtt Királyszentistvánra szállítják.
A Téglagyári úti szeméttelep - az új telephely működésének megkezdésével – bezárta kapuit, oda nem szállítanak hulladékot a továbbiakban, s egy európai uniós projekt keretében megkezdődik a rekultivációja.
A Téglagyári úti telep szomszédságában úgynevezett inert lerakót épül, ahol a zöldhulladékot valamint az építési-bontási hulladékot tudja fogadni a szolgáltató a lakosságtól. Ugyanakkor a Szabó Dezső utcai telephelyen kialakul egy hulladékudvar, mely a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően betonozott, védett technológiával készül el várhatóan az ősz elejére. Ide a lakossági hulladékszállítási szolgáltatásba nem tartozó és a lomtalanítás során sem elszállítható hulladékokat hozhatják majd a lakosok, így például festékes dobozokat, akkumulátorokat, elektromos hulladékokat.
Az új hulladékszállítási és kezelési rendszer elsősorban környezetvédelmi szempontból fontos, a keletkezett szemét környezetbarát elhelyezése védi közvetlen és tágabb környezetünket, az új szelektív hulladékgyűjtők pedig azt eredményezik, hogy az újrahasznosítás által kevesebb szemét marad utánunk.
A Tiszta Európa programban a régió összesen 158 települése vesz részt, azok a városok és falvak, melyek tagjai az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulásnak. 

(A Pápa-Ma.hu írása alapján.)

Vissza az eredeti megjelenésre