A szőlő és bor ünnepe Pápa-Tapolcafőn

A szüret nemcsak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk is. Az édes szőlő és az abból készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szőlőföld tulajdonosa ekkor az egész éves munka gyümölcsét aratja le. A szüret mindig is fontos ünnep volt a magyar ember számára, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban, s immáron már Tapolcafőn is - e gondolatokkal köszöntötték tegnap délután Tapolcafőn a játszótéren a falu apraját-nagyját a hagyományos szüreti felvonulás alkalmából.Pápa-Tapolcafőn negyedik éve már, hogy szüretkor vidám felvonulással és jó hangulatú mulatozással ünneplik meg a bő szőlőtermést. A hűvös, szinte barátságtalan időjárás ellenére is sokan részt vettek a felvonuláson, ami a Tapolcafői szőlőhegyről indult, s a falun keresztül a játszótérig vezetett. A felvonulás alatt énekeltek, integettek, szőlőt és almát osztottak a falu lakóinak, valamint finom borral is megkínálták a szomjazókat. 
Már a kora reggeli órákban szüreti motívumokkal díszítették fel a lovaskocsikat, a traktorokat és természetesen a falutábla mellé is kerültek vidám figurák. Horváthné Bátor Mária hírportálunk kérdésére elmondta, az idén is szerettek volna újdonságokkal előrukkolni, így tehát, ha Pápa felől közelítjük meg a falut, a falutáblánál szalmabálákból traktort építettek, ami nem egyszerű feladat, de egy jól összeszokott csapattal még ez is élményt jelentett.
A játszótéren összegyűlteket Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő köszöntötte. 
- Szőlő és bor, szüret és présház, hordó és palack, sőt kapa és permetezőgép - milyen természetes részei, velejárói ezek a mi, tapolcafői életünknek. Észre sem vesszük, fel sem figyelünk rá. Pedig, még azok is, akik már nem bíbelődnek a szőlővel, akik távoli városokban tanulnak vagy dolgoznak, azok is valahogy a szőlőhöz igazítják életüket itt nálunk. Szüretre a falu apraja- nagyja hazajön és segít. Ha a borunk nem is lesz hungarikum mint a tokaji, akkor sem hagyunk fel a szőlő gondozásával. Vigyázzunk a mi kis hétköznapjainkra, ünnepeljük tánccal, hogy itt élhetünk Tapolcafőn - zárta gondolatait a képviselő. 
A jó hangulatú délután folyamán fellépett a Tapolcafői Forrás Népdalkör, a nagydémi Zumba Nagyik, a Három Grácia, a Rábacsécsenyi Népdalkör, az Adászteveli Zenestúdió, a Bakonyjákói Néptánccsoport és Sándorné Banai Eszter is. Természetesen a mulatságról az ínycsiklandó ételek és italok sem hiányozhattak, volt vadpörkölt, babgulyás és halászlé az ízletes borok mellé, s persze zene is, amit Tömör Róbert szolgáltatott. 
Hegedűs Oszkárné, a Rábacsécsenyi Népdalkör vezetője azt mesélte, nagyon örülnek, hogy részt vehettek a tapolcafői felvonuláson, ami igazán jól sikerült, kiválóan érezték magukat. A csoport 11 éve alakult nyugdíjasokból. Sok szereplésen vesznek részt a környéken, és megyén túl is. 
Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke arról beszélt, egyesületük 2009-ben szervezte meg először a településen a szüreti felvonulást, ami azóta hagyománnyá is vált. 
– 2010-ben a jég sajnos elverte a szőlőt, nem maradt semmi, akkor nem tudtunk szüreti felvonulást sem tartani. A mostani a negyedik alkalom, és legnagyobb örömünkre, a sok résztvevő látogatott el a népszerű rendezvényre, ahol mindenki jól érezheti magát.  
A rendezvényt a Tapolcafői Városrész Önkormányzata támogatta.

Címkék: 
Vissza az eredeti megjelenésre