Szakmai konferencia az egyházi könyvtárakat ért kihívások mentén

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) minden évben más településen tartja nagyszabású, többnapos konferenciáját. Ebben az esztendőben Pápa adott otthont a tanácskozásnak, melyen közel 80 szakember vett részt az ország különböző pontjairól. Az egyházi könyvtárak képviselői és a könyvtáros szakmában jártas szakemberek ma és holnap számos előadást hallgatnak az intézményeket érő kihívások kapcsán. 

A 21. század olyan igényeket támaszt az egyházi könyvtárak számára, melyekkel feltétlenül szembe kell nézni: ezek az intézmények nemcsak kultúrkincseket őriznek, hanem a nyilvánosságot is szolgálják.

 

 Így minden technikai lehetőséget ki kell aknázni annak érdekében, hogy az olvasók igényeit – lépést tartva a modern kor elvárásaival – ki tudják elégíteni. Alapvető kérdések az archiválás, a digitalizálás, a könyvek visszakereshetősége, a tárolás, az adatőrzés – ilyen és ehhez hasonló témák kerülnek előtérbe e két nap során.
Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, intézményük is próbál lépést tartani a kor elvárásaival, noha a múltból táplálkozik és történelmi kincseket őriz, nem ragadhat meg a múltban – fogalmazott a szakember. A gyűjteményi igazgató elmondta, a pápai egyházi könyvtár előkelő helyen áll e tekintetben az ország egyházi intézményeinek sorában. Az elmúlt 20 esztendőben több évtizedes lemaradást sikerült behozni, ma már kiválóan beilleszkedik a könyvtári rendszerbe, sokan látogatják, köztük diákok, főiskolai hallgatók, kutatók, humán szakirodalom iránt érdeklődők.

A szakmai tapasztalatcserén részt vett Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár osztályvezetője, aki az elektronikus könyvek térnyeréséről beszélt, Dippold Péter, a Szabó Ervin Könyvtár igazgatója, aki a válság adta lehetőségek kiaknázást állította középpontba és számos szakember, akik a könyvtárakat érintő 21. századi kihívásokról tartottak előadásokat.

A konferencián dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a megjelenteket, aki maga is könyvtár szakon végzett a főiskolán, s bár a szakmát nem gyakorolta, vonzódása a könyvekhez és könyvtárakhoz máig megmaradt. Beszámolt személyes élményeiről és kötődéséről a református gyűjteményekkel kapcsolatban, majd beszélt a pápai városi könyvtárat ért jelentős változásokról. A polgármester köszöntőjében méltatta a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárát, majd további sok siker kívánt a megjelenteknek munkájuk során.

A tanácskozást tegnap tisztújító közgyűlés előzte meg, melyen a tagok újraválasztották az elnökséget. A háromévente esedékes tisztújítás után dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Könyvtár tudományos munkatársa látja el az elnöki feladatokat. Hubert Gabriella Pápán töltötte diákéveit, 19 éves koráig élt városunkban. Az EKE új elnöke elmondta, örömmel veti bele magát a szervezet elnöki feladataiba. Folytatni, fejleszteni kívánja az egyházi könyvtárak részvételével kiépült közös katalógust, szervezi a hírlevél folyamatos megjelenését, sokat kíván tenni a könyvtárakat ért kihívások leküzdése terén is.

Vissza az eredeti megjelenésre