Sonka, fafaragvány, vadászpuska – Változatos kínálat az Agrárexpón

A Pápai Agrárexpo idén sem szűkölködik a látnivalóban, a kóstolnivalóban és a különféle érdekes bemutatókban, a kiállítóstandok között sétálgatva sokáig el lehet időzni a változatos, minőségi kínálaton. Legalább egyszer mindenképpen érdemes szemügyre venni a színes felhozatalt, amiből az alábbiakban – szigorúan a teljesség igénye nélkül – bemutatunk néhányat.

Városunk életében meghatározó szerepet tölt be az évszázados múltra visszatekintő helyi húsgyár, amely a 18. Pápai Agrárexpón ízlésesen kialakított, jelentős alapterületű standdal képviselteti magát. – A Pápai Hús 1913 Kft. a mostani kitelepülésével is demonstrálni szeretné, hogy a vállalatnak van jelene és lesz jövője. A tavaly májusban felállt új menedzsmentnek határozott, komoly elképzelései vannak arról, milyen változtatásokkal és kereskedelmi technikákkal lehet a Pápai Húsból egy virágzó, a tulajdonosnak profitot hozó céget kialakítani – nyilatkozta hírportálunknak Uzsoky András, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója, aki ma hajnalban érkezett haza Azerbajdzsánból, a vállalatot érintő üzleti útjáról. Mint mondta, a visszajelzések alapján nagy érdeklődés mutatkozik a húsgyár kitelepülése iránt, amire elsősorban felső-középkategóriás termékeket hoztak. Uzsoky András hangsúlyozta, a Pápai Hús 1913 Kft. az úgynevezett fogyasztási piramis minden szintjére kínál hústermékeket, melyeket a minőség és a megbízhatóság jegyében készítenek el.


Erdélyi testvérvárosunkból, Kovásznáról egy négyfős népművészcsapat érkezett az Agrárexpóra, hogy szülőföldjük hagyományait, kézműves termékeit megismertessék a Bakonyalján. Bodor János kovásznai fafaragótól megtudtuk, harmadik alkalommal vesznek részt az expón, és ezúttal is jól érzik magukat Pápán. Standjuk választékában többek között kisebb-nagyobb fafaragványok, valamint nemezeléssel és gyöngyfűzéssel készített kézműves munkák szerepelnek. A tapasztalt fafaragó kiemelte, kínálatuk minden egyes darabja aprólékos munkával létrehozott míves készítmény. Hozzáfűzte, nem a nagy üzlet megkötésének reményében érkeztek Pápára, sokkal inkább Székelyföld értékeinek, tradícióinak egy részét szeretnék bemutatni az érdeklődőknek. Bodor János megjegyezte, ha jövőre is meghívást kapnak, akkor nem hiányoznak majd a 19. Pápai Agrárexpóról sem.

Igazi kuriózumként szerepel a 18. Pápai Agrárexpo felhozatalában Hári Tibor vadászpuskaműves standja, amely a fegyver gyártásának, javításának, csinosításának, díszítésének nem mindennapi mesterségét szemlélteti. Láthatunk ismétlő- és billenő fegyvereket, illetve újabb típusú puskákat. Megcsodálhatjuk az egyéni méretre készített fegyvereken elvégzett látványos fa- és fémmunkákat, a vésést, a gravírozást. Hári Tibor kérdésünkre kifejtette, a szerkezeti, szükségszerű javítások adják számára a munka zömét, de a „szépészeti beavatkozásokat” is egyre inkább értékelik, keresik, tehát ma már nagyobb hangsúlyt kap a fegyver kinézete. A vadászpuskaműves meglátása alapján az idei Agrárexpo látogatottsága gyengébb, mint a tavalyié, viszont a fegyverek iránt mutatott érdeklődés továbbra is töretlen. – A fegyver misztikum a hétköznapi ember számára, ezért is vált ki akkora érdeklődést egy valódi puska – jegyzet meg egy mosoly kíséretében Hári Tibor, aki tervei szerint jövőre sem hagyja majd ki az Agrárexpót.
Addig is itt van még a 2014-es rendezvény, amely vasárnap estig várja a látogatókat.

Vissza az eredeti megjelenésre