Örményország fotókon - kiállítás a Pedagógus Művelődési Házban

Az örmény táj szépségét, az ország építészeti, kulturális és művészeti kincseit mutatja be az a fotókiállítás, amelyet a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezett. A Pedagógus Művelődési Ház nagytermének falain Balabanian Hartioun alkotásai láthatók. A tárlatmegnyitón Bévárdiné Kővári Mária köszöntötte a megjelenteket, majd méltatta a kiállítót, aki a nemzetiségi önkormányzat szinte minden kulturális rendezvényén részt vett.

A pápai kiállításokon, megemlékezéseken készített fotói az Arménia című folyóiratban is megjelentek, hirdetve a helyi örmény nemzetiségi önkormányzatban folyó munkát – derült ki a kiállításon. Bévárdiné Kővári Mária elmondta, a fotóriporter művész is egyben, ezt mutatják a Pedagógus Művelődési Ház falain függő képei is, melyek olyan pillanatokat tárnak a művészetkedvelő közönség elé, amelyekből sugárzik az örmény föld szeretete, s a hazáját féltőn óvó keresztény ember aggódása. 

- Így nem veszhet el az a sok érték, melyet őseink létrehoztak Örményországban. A fotók felerősítik bennünk is azt a hitet, amelyet az örmény emberek büszkén vallanak, az egykori bibliai Édenkert ott húzódhatott az Ararát tövében. Ezért tisztelik az örmények Noé hegyét, az Ararátot, a lábainál húzódó kolostorokat, templomokat, műemlékeket. Ezek a gondolatok fogalmazódnak meg Balabanian Hartioun képein. Ezeket a templomokat, kolostorokat, műemlékeket örökítette meg csodálatos színvilágú képein. 

A kiállítást dr. Őze Sándor nyitotta meg. A történész három alkalommal járt Örményországban. Őze Sándor beszédében a lencsevégre kapott tájak, építészeti és művészeti értékek történetét, a körülöttük kialakult mondákat ismertette a művészetbarátokkal, majd hangsúlyozta, a színvonalas fotókiállítás bepillantást nyújt Örményország kultúrájába, vallásába, kincseibe, titkaiba és ősiségébe. A történész megjegyezte, bízik benne, hogy újra visszatérhet még az örmény hegyek közé és ismét megtapasztalhatja az örmény emberek vidámságát, kedvességét és hangosságát – fogalmazott dr. Őze Sándor.

(forrás: papa-ma.hu)

Vissza az eredeti megjelenésre