A húsgyár történetét is bemutatják az idei Agrárexpón

Április 19-21 között szervezik meg a 21. Agrárexpót Pápán. A nagy múltra visszatekintő mezőgazdasági szakkiállítás és vásár szervezése kapcsán Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke, dr. Radovits Tibor, az agrárkamara Veszprém megyei megbízott elnöke és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere tartottak sajtótájékoztatót.
Győrffy Balázs arról számolt be, nagy átalakulás előtt áll a Magyar Agrárkamara. A megyei szervezetek jogutódjaként létrejön egy országos köztestület. Az átmeneti elnök hangsúlyozta, egy ilyen nagy múltú rendezvény bizonyára továbbra is számíthat az újonnan felálló köztestület támogatására. Győrffy Balázs hozzátette, a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt stratégiai irányvonalként határozta meg a sertésprogramot, ennek apropóján várhatóan az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága kihelyezett ülést tart Pápán a sertéságazat tekintetében. 
A sajtótájékoztatón elhangzott, a március 28-án felálló új köztestület, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara elnöksége szintén tiszteletét teszi a rendezvényen. Győrffy Balázs beszélt arról is, folyamatosak az egyeztetések az Agrármarketing Centrum és a Vidékfejlesztési Minisztérium között, jó esély mutatkozik arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezen intézmények is felsorakozzanak az Agrárexpó támogatóinak sorába – fogalmazott Győrffy Balázs. 

Radovits Tibor azt hangsúlyozta, az újonnan felálló testület új lehetőséget nyitott a szélesebb körű potenciális kiállítói bázis megszólítására. 
- Az idei Agrárexpó két aktuális téma köré szerveződik. Az egyik a sertésprogram, amelynek aktualitása kettős: egyrészről a korábban említett kormányprogram tekintetében, másrészről pedig a pápai húsfeldolgozás múltja tekintetében. A másik kiemelt szakmai téma a helyi értékesítési lehetőségek. Szerencsére újabb és újabb kezdeményezéseket hallhatunk ezzel kapcsolatban. Ebben a térségben is érdemes erről szót váltani – számolt be a szakmai programokat meghatározó témaválasztásról Radovits Tibor.
A megyei elnök hozzátette, a szakmai rendezvényen szó lesz még az európai uniós támogatások kapcsán induló hétéves költségvetési ciklusról, sertésfajtákról, ágazati támogatásokról és pályázati lehetőségekről. A szakmai programok tekintetében Radovits Tibor megjegyezte, az Agrárexpóhoz szorosan kapcsolódó Palackos Borok Versenyének előkésítése már megkezdődött, a megmérettetés március 21-én, Badacsonyban lesz. 
A sajtótájékoztatón elhangzott, a közönségcsalogató programok között idén is szerepel az állatkiállítói tér, az állatsimogató és tervezik egy ún. gépshow megszervezését. A megyei elnök hozzáfűzte, újdonság az is, hogy az Észak-Dunántúl kertészeti vállalkozásainak megszólításával nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a kertészeti szakma újdonságaira. 

A 21. Pápai Agrárexpó a Pápai Hús 1913. Kft. centenáriumi rendezvényeinek sorába illeszkedik. 
- A Dedeko és a Nyugat-Agro Kft. a tegnap esti taggyűléseiken elfogadták a város által megfogalmazott ajánlatot. Ez azt jelenti, hogy a mai rendkívüli testületi ülés után következő, a Pápai Hús 1913 Kft. taggyűlésén a város megszerzi ezek üzletrészeit és szavazni fog arról, hogy törzstőke-emelést hajt végre a társaságban. Így a társaság hozzájut azokhoz a forrásokhoz, amelyekre szüksége van – jelentette be Áldozó Tamás.
A város azt tervezi, hogy a húsgyár ezúttal nem kizárólag a hagyományos kiállítói standdal jelenik meg az Agrárexpón, hanem annak 100 éves történetét is megjelenítik a Sportcsarnok emeleti helyiségeiben. A Pápai Hús 1913 Kft. múltját bemutató tárlaton régi dokumentumokat, gépeket, berendezéseket, régi konzervdobozokat tekinthetnek meg az érdeklődők. 
Áldozó Tamás kiemelte, a 21. Pápai Agrárexpó célja nemcsak a szakmai igények kielégítése. A rendezvény megszólítja a családokat is, hiszen minden olyan eddig bevált, a szabadidő eltöltésére alkalmas programot megtartanak, amely tavaly sikeres volt, így például a vadásznaphoz hasonló keretek között zajló horgásznapot is. A polgármester megjegyezte, a szervezésben részt vesz a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és a Pápai Platán Nonprofit Kft.

forrás: papa-ma.hu

Vissza az eredeti megjelenésre