Gyermekjóléti tanácskozás és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Mentálisan egészségesen, szermentesen címmel szervezett tanácskozást és kibővített Kábítószerügyi Egyeztető Fórum-ülést az Egyesített Szociális Intézmény Gondozási Központjának Gyermekjóléti Szolgáltatása szerda délután.

A Pedagógus Művelődési Házban zajló program elején Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője számolt be a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás 2012. évi munkájáról. – Az előző évekhez hasonlóan a tavalyi is rendkívül tartalmas esztendő volt számunkra, amelynek során megnövekedett ügyfélszámmal dolgoztunk. A munkacsoportnak, a kolléganőimnek a megbízható, színvonalas munkáját is jelzi, hogy sokan fordulnak hozzánk, bizalommal vannak irántunk. Összességében több ezer ügyféllel kerültünk kapcsolatba 2012-ben – tudtuk meg Oláh Mártától.

Mint mondta, minden év márciusában – törvényi kötelezettségünknek eleget téve – gyermekvédelmi tanácskozást szerveznek, amit az utóbbi néhány alkalommal már kibővítettek KEF-üléssé. Ezeken az eseményeken 50-60 szakember interaktív formában cserél véleményt azokról a történésekről, amelyek az elmúlt évben a családokat, az ifjúságot érintették a családsegítés és a gyermekjólét vonatkozásában. – Óvodák, bölcsődék, valamint iskolák képviselői, továbbá az egészségügyi és szociális alapellátás, a gyámhivatal, a pártfogó felügyelet, a rendőrség munkatársai, illetve védőnők vesznek részt a fórumon. Tehát gyakorlatilag a teljes jelzőrendszeri tagságot felöleli a meghívottak köre – közölte a Gondozási Központ vezetője.

Az összejövetelen Hegyiné Mráz Erika pszichológus, a Veszprém Megyei Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézményének vezetője Családi krízisek című előadását is meghallgathatták az egybegyűltek. – Több formában jelentkezhet krízis a családon belül. Egyrészt a családi fejlődésből is fakadhat válság, ugyanis a család egy dinamikus egység, ami életciklus szakaszokon keresztül fejlődik, és a fordulópontokon általában bekövetkeznek krízisek. A fejlődési krízisen túl adódhatnak életkörülményekből származó, hirtelen bekövetkező krízisek, ilyen lehet például a gyász, a válás, a családon belüli erőszak, vagy a kábítószer-használat – foglalta össze előadása témáját hírportálunknak Hegyiné Mráz Erika. Hozzáfűzte, a mostani fórum résztvevői naponta találkoznak olyan gyermekekkel, akik a családi krízisnek a tüneteit hordozzák. Az előadás célja, hogy a szakemberek hatékonyabban tudjanak beavatkozni azoknak a családoknak az életébe, ahol erre szükség van.

A nevelési tanácsadó és a gyermekvédelmi szakszolgálat pszichológusa kérdésünkre elmondta, Magyarországon a válás számít a leggyakoribb családi krízisnek. – Minden második magyar családot érinti a válás, amely újraszerveződést von maga után, és ebben az esetben egyszülős- vagy mozaikcsaládok jöhetnek létre. De nagy problémát jelent az alkoholizmus, és egyre gyakrabban fordul elő a gyermek vagy a házastárs bántalmazása is, amit leginkább a kedvezőtlen társadalmi körülmények idéznek elő – fogalmazott a szakember.

Hegyiné Mráz Erika hangsúlyozta, fel kell ismerni, hogy mikor szorul segítségre egy család, a családi krízis okozta helyzeteken pedig családterápiával igyekeznek segíteni.

forrás: papa-ma.hu

Vissza az eredeti megjelenésre