Fókuszban a Magyar Államkincstár

Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár sokrétű feladatokat lát el, többek között felelős az állami költségvetés végrehajtása során a pénzforgalom lebonyolításáért és az elszámolásokért. A központi költségvetésből folyósítja a család- és szociális támogatásokat (családi pótlék, gyes, fiatalok életkezdési támogatása, azaz közismertebb nevén babakötvény), valamint biztosítja a központi költségvetésből juttatott támogatásokat a helyi önkormányzatok, a többcélú kistérségi társulások és az egészségügyi intézmények részére. Folyósítja és ellenőrzi az EU-s és hazai támogatásokat. A megyeszékhelyeken lévő állampénztári irodákban értékpapír-forgalmazással és ahhoz kapcsolódó számlavezetéssel áll ügyfelei rendelkezésére.

A Kormány az államadósság finanszírozására kibocsátott állampapír forgalmazásban célul tűzte ki a hazai lakossági állampapír állomány arányának növelését. A 2012. augusztusi adatok szerint a lakossági állampapírok állománya 245 milliárd forinttal emelkedett az elmúlt év végéhez képest, és meghaladta a 717 milliárd forintot. A növekmény 70 százalékát az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyek nettó értékesítése adta, közel azonos mértékű, 14 százalék, illetve 13 százalék volt a Prémium Magyar Államkötvények és a Kincstári Takarékjegyek állomány-gyarapodása, míg a fennmaradó 3 százalék az újonnan bevezetett Féléves Kincstárjegyek jegyzéséből adódott.

A Magyar Államkincstár megfelelő tapasztalattal rendelkezik, ugyanis több mint 20 éve forgalmaz állampapírokat. A közvetlen lakossági értékesítésének növelése – kormányhatározat alapján – a Kincstár számára kiemelt feladat 2012. évben. Az ügyfelek száma az elmúlt 7 hónapban 20 százalékkal nőtt, amely annak is eredménye, hogy számos intézkedést tett az állampapír-vásárlási lehetőségek bővítésére, a kiszolgálás kényelmesebbé, egyszerűbbé, gyorsabbá tétele érdekében.

A Kincstár a hét két napján hosszabbított nyitva tartási idővel áll ügyfelei rendelkezésére, szerdán 8-18 óráig, illetve pénteken 8-15 óráig. A hét többi napján 8-16 óráig működik az ügyfélszolgálat. Interneten és telefonon (Webkincstár, Telekincstár) keresztül is biztosított a forgalmazás, melyhez az Igazgatóság Állampénztári Irodájában (Veszprém, Budapest u. 4.) szerződést kell kötni. A honlapon (www.allamkincstar.gov.hu) lehetőség van Online időpont-foglalásra is, amellyel kiküszöbölhető a várakozási idő.. Mindemellett az ügyfelek igénybe vehetik a hírlevél szolgáltatást, melyen keresztül folyamatosan friss információhoz juthatnak.

A Kincstár egyedülálló abban, hogy a számlanyitás és a számlavezetés is ingyenes és lejáratkor készpénzfelvételi díjat sem számít fel.

A Kincstár a korábbi, hagyományos egyéves, vagy annál rövidebb lejáratú Diszkont Kincstárjegy, Kamatozó Kincstárjegy és a különböző, hosszabb, éven túli lejáratú Államkötvények mellett a Prémium Magyar Államkötvényt, illetve a befektetési portfólió szélesítésére az idén kibocsátott Féléves Kincstárjegyet is forgalmazza. Ezekkel az új állampapírokkal magas, akár évi 9,5 százalékos hozam is elérhető. Mindezeken túl a Kincstár a Babakötvényhez kapcsolódóan Start értékpapír számlát is vezet, melyre az újszülöttnek járó állami támogatáson felül további befizetés is lehetséges.

Az értékpapírral kapcsolatos általános kérdésekkel és értékpapír ügyintézéssel kapcsolatban további kérdésekre a Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazó munkatársai készséggel válaszolnak a (88)-623-988, 623-990, 623-991 telefonszámokon, illetve az api.ves@allamkincstar.gov.hu e-mail címen. Általános tájékoztatást az állampapírokkal kapcsolatban a www.allamkincstar.gov.hu honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Vissza az eredeti megjelenésre