A fiataloknak élmény, az időseknek nosztalgia – Újabb gyöngyszemekkel bővült az Árkádia Nosztalgia Presszó

Takács János lelkes gyűjtő, aki évekkel ezelőtt megálmodott egy olyan szórakozóhelyet, amely a szó legszorosabb értelmében szórakoztat: mosolyt csal az arcokra, ámulatba ejt és múltidézésre késztet. Álmát tavaly, pont egy évvel ezelőtt, a Játékfesztivál előestéjén teljesítette be, hiszen ekkor nyitotta meg az Árkádia Nosztalgia Presszót és Retro Kiállítást.

 

Gyermekkorunk játékai, békebeli használati tárgyak, hangszerek, dokumentumok és még sorolhatnánk az izgalmas tárlat darabjait. A 24. Pápai Játékfesztiválra ismét nagyot álmodott a tulajdonos. Takács János régóta vonzódik a régi járművekhez, kerékpárokhoz, motorokhoz. Különleges retro kiállítását most két-és háromkerekű járművekkel egészítette ki a Játékfesztivál három napjára. 

- Mindig meg kell újulni. Igyekszem folyamatosan frissíteni a tárlatot, de most időszaki jelleggel kerékpárokat és veterán motorokat is megtekinthet itt a látogató. Az épület és maga az Árkádia-sor jellegébe pedig kiválóan illeszkedik ez a gyűjtemény, hiszen mind az épület, mind a járművek a régi korokat idézik – fogalmazott Takács János.

Számos kuriózum fellelhető a szórakozóhely előtt kialakított kiállító térben. Megtekinthető például egy 1945 és 1950 között gyártott, eredeti állapotú pápai háromkerekű tricikli, egy 1940-ben gyártott Csepel verseny- és pályabicikli, de találkozhatunk a II. világháború előtt készült eredeti darabokkal is. A motorok között is szép számmal akadnak különlegességek, ilyen például a Panni robogó, de van Pannónia, Danubia, Csepel, Java és MZ is, az 1950-ben gyártottaktól egészen az 1985-ös évjáratig. A több mint 30 kiállítási jármű egyes darabjait helyi gyűjtők bocsátották a presszó rendelkezésére. Takács János köszönetét fejezte ki Ábrahám Balázsnak, Novák Istvánnak, György Balázsnak és Fock Balázsnak. 

Az ideiglenesen látogatható kiállítást ma délelőtt állították össze. Takács János örömmel jegyezte meg, hogy a piacra siető, vagy éppen onnan érkező idősebb járókelők meg-megálltak a kerékpárok és motorok előtt. Közülük sokan emlékeznek ezekre a járművekre, amikor még hétköznapi használatban voltak. Nagy élmény volt hallani a jókedvű felkiáltásokat: „Te, a szódásnak ilyen volt!”, „A cserépkályhás meg ilyennel járt!” - tette hozzá a presszótulajdonos, majd megjegyezte: kiállítása a fiataloknak élmény, az idősebbeknek pedig nosztalgia.

Vissza az eredeti megjelenésre