Felújítják a Refi épületének homlokzatát

Rekonstrukciós munkálatok zajlanak a református gimnázium épületének Március 15. tér felőli homlokzatán. A felújítás augusztus végén kezdődött, körülbelül egy hónapig tart, és közel 20 millió forintból valósul meg – tájékoztatott Köntös László, a patinás tanintézetet fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője.Mint mondta, az idő vas foga az épület kinézetét sem kímélte. A homlokzat rendkívül rossz állapotban van, már-már balesetveszélyessé vált, ezért elkerülhetetlen lett annak felújítása. A főjegyző hozzáfűzte: előfordult, hogy némelyik megmozduló stukkó eltávolítására tűzoltókat kellett hívni. Megtudtuk tőle, a létesítmény teljes felújítása is régóta esedékes lenne, azonban mindez több százmillió forintba kerülne.
– A teljes rekonstrukcióra egyelőre nincs pénze az egyházkerületnek. Erre vonatkozóan már komplett tervünk van, de várunk kell a megfelelő pályázatokra. Reménykedünk benne, hogy előbb-utóbb egy komoly rekonstrukciót is megvalósíthatunk majd – jegyezte meg Köntös László. Kérdésünkre elmondta, a jelenlegi munkálatok az iskolakezdésre nincsenek negatív hatással, a gimnázium főbejáratán továbbra is lehet közlekedni.
A homlokzat-felújítással egy időben kicserélik a Március 15. téri gimnázium-épületben található Pápai Református Gyűjtemények nyílászáróit is. Az intézmény utcafronti részen a régi, szinte használhatatlan ablakok helyett újakat szerelnek be. A felújítási munkálatokat összességében leginkább önerőből, míg kisebb részt pályázati forrásból valósítja meg a Dunántúli Református Egyházkerület.

Vissza az eredeti megjelenésre