Befejeződött a nagyszabású Pápai Forgatag

11 hónap alatt 19 helyszínen 44 szakkört valósítottak meg 14 együttműködő oktatási-nevelési intézményben – a számok nyelvén így fest a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) Pápai Forgatag elnevezésű projektje.A nagyszabású Támop-pályázat projektzáró rendezvényét csütörtök este tartották a JMSZK színházépületében. Az emeleti előtérben a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutató egy rövid jelenete vezette be a Pápai Forgataghoz kapcsolódó kiállítás megnyitóját, amelyen dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK intézményvezető-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket.– A mai este egy egész éven át tartó hosszú folyamatnak a lezárása, amely a Pápai Forgatag című európai uniós projektünk jegyében telt. A mostani kiállításon bemutatjuk azoknak a tehetséges fiataloknak a munkáit, akik a támogatásnak köszönhetően különböző tehetséggondozó és képességfejlesztő foglalkozások részesei lehettek – fogalmazott az intézményvezető-helyettes.
Mint mondta, az elmúlt egy év során három képzőművészeti és két kézműves szakkört működtettek. Az ezeken a foglalkozásokon készült alkotásokból, illetve a Szigeti veszedelem díszleteiből, jelmezeiből, valamint a nyilvános főpróba és az előadás fotóanyagából összeállított válogatás látható a tárlaton.
A megnyitó után a rendezvény a színházteremben folytatódott, ahol elsőnek Tompa Péterné Tóth Katalin projektmenedzser, a JMSZK művelődésszervezője szólt a lezáruló, az Európai Unió támogatásáva megvalósult Pápai Forgatagról. – A 2012/2013-as tanévben a Pápai Forgatag számos programot kínált óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak. A 14 együttműködő oktatási-nevelési intézmény részvételével zajló projektet 2012. október elsején indítottuk és 2013. augusztus 31-én zárjuk. A pályázat keretein belül 11 hónap alatt 19 helyszínen 44 szakkört valósítottunk meg. Mindez 1538 tanórát, 734 résztvevőt, valamint 38 szakmai közreműködőt jelentett – sorolta a projektmenedzser.
Hozzáfűzte, a pályázatnak két nagy része volt: a Pápai Art Koktél és a Barokk Forgatag néven futó programok. Az előbbihez kapcsolódóan hagyományőrző-, kézműves-, tánc-, mozi és médiaismereti-, báb-, valamint képzőművészeti szakköröket, továbbá színházi nevelési foglalkozásokat, illetve mozgókép-ismereti tréningeket tartottak. A Barokk Forgatagon belül pedig ének-, hangszeres-, színjátszó-, képzőművészeti-, tánc-, történelmi hagyományőrző- és irodalmi szakkörök valósultak meg.
A projekt eredményeként a programban résztvevő óvodások, iskolások szociális, művészeti és kulturális kompetenciái fejlődtek, helyi identitásuk erősödött. A nevelési-oktatási intézmények és a JMSZK közötti partnerség erősödött, a művelődési központ által nyújtott kulturális kínálat bővült a közoktatási intézmények igényei alapján. Emellett együttműködés alakult ki 28 iskolai művészeti csoport között, melynek eredményeképp létrejött egy nagyszabású közös produkció, a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutató. A közel 350 főt mozgató előadás dramaturgiai ívét Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza adta.
Dr. Baloghné Uracs Marianna a Pápai Forgataggal kapcsolatban kiemelte: olyan, már meglévő erőforrásokra alapozták a projektet, amik lehetővé teszik a későbbiekben esedékes folytatását.
– Az egyik ilyen erőforrásunk az az alkotóerő, amely Pápán rendelkezésünkre áll. A város rendkívül gazdag kulturális és művészeti csoportokban, művészetoktatási intézményekben, valamint helyi alkotókban – jelentette ki az intézményvezető-helyettes. Megjegyezte, a sikeres pályázathoz és az eredményes megvalósításához stabil intézményi háttér is kellett, amit a JMSZK biztosított. A távolabbi cél pedig az, hogy az összművészeti bemutatóból hagyomány váljon.
Komáromi Sándor drámatanár, a Szigeti veszedelem rendezője a projektzárón elmondta, a közös munka folyamán remek csapat kovácsolódott össze, illetve amellett, hogy mindenki jól érzete magát, a fiatalok tanultak és hasznos értékekkel lettek gazdagabbak. A rendező tájékoztatása szerint az összművészeti bemutatót rögzítő kameráknak köszönhetően a produkció DVD-n is megtekinthető és megvásárolható lesz.

A csütörtök esti rendezvény zárásaként a jelenlévőknek levetítették a Szigeti veszedelmet megörökítő film nyers változatát. 

Címkék: 
Vissza az eredeti megjelenésre