Agrárgép-show az expón

Traktordübörgés töltötte be a rendezvénysátor melletti területet szombaton délután a 18. Pápai Agrárexpón. A szép számú közönségnek önjáró gépeket, munkagépeket, köztük igazi traktormonstrumokat mutattak be mozgás közben a Győri Agroker Zrt., az Agromaster Kft., a Valkon Kft., valamint a Constar Kft. jóvoltából.

 

– Elsősorban arra törekedtünk, hogy a pápai gépkereskedők termékei jelenjenek meg a bemutatón. Olyan önjáró gépeket és munkagépeket vonultattunk fel, amik ma a magyar mezőgazdaságban jelen vannak – nyilatkozta hírportálunknak Németh Zoltán, a Győri Agroker Zrt. műszaki ágazatvezetője. Mint mondta, a bemutatón szerepelt traktorok többnyire állattenyésztésben, szőlészetekben, gyümölcsösökben használatos önjáró gépek, míg a munkaeszközök között vetőgépeket, rakodógépeket, talajelmunkáló gépeket, vagy éppen a szőlészet speciális gépeit láthatták az érdeklődők.

A felvonultatott masinák leginkább a középkategóriába tartoztak, de megtalálhatóak voltak köztük a legmodernebb gépek is. Németh Zoltán megjegyezte, nincs olyan gép, amit ne lehetne tovább fejleszteni, és a folyamatos fejlődés, fejlesztés az élet velejárója. Szavai szerint a magyar gazdálkodók nem nagyon szeretik az elektronikának a nagyfokú megjelenését a traktorokon, de a világ és vele együtt a gépek fejlesztése ebbe az irányba tart. A szakember kiemelte, már a traktorokon is megjelent a műholdas technika. A GPS-rendszeren keresztül nyomon követhető a traktor minden tevékenysége, mindez pedig rendkívüli pontosságot biztosít az egyes munkafolyamatok során.

Az agrárgép-show után traktoros ügyességi versenyt rendeztek a közönség számára, a megmérettetésre bárki jelentkezhetett. A versenyzőknek egy szlalompályát kellett teljesíteniük, amit egy-két előírt manőver is színesített. A verseny során a gyorsaság döntött a nyitott kistraktorral rajthoz állók között, illetve a kihelyezett bóják feldöntésért vagy érintésért hibapontok jártak. A legügyesebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ajándékcsomagjait kapták jutalmul.

Vissza az eredeti megjelenésre