Agrárfórum a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében

Agrárfórumot szervezett a Pápai Agrárexpó keretein belül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában péntek délután. A rendezvény Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár prezentációjával kezdődött, amelynek során az előadó aktuális agrárpiaci kérdésekről beszélt a jelenlévőknek. A továbbiakban Horváth István miniszteri biztos a kormány sertésprogramjáról tartott tájékoztatót.A központi célkitűzés alapján növelni kell az állattenyésztés súlyát a magyar agráriumon belül, ebben pedig fontos szerep jut a sertéstenyésztésnek – a 10 évre szóló Nemzeti Vidékfejlesztése Stratégiában is kiemelt szerepet kapott a sertésstratégia. Mindennek eredményeképpen szeretnék megduplázni az ország jelenlegi sertésállományát. A hivatalos adatok szerint hazánkban jelenleg 3-3,5 millió sertést nevelnek fel évente, tehát a közel 6 milliós sertésállomány elérése a cél.
A fórumon az érdeklődők megismerkedhettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is, amit a március végén megalakult szervezet elnöke, Győrffy Balázs mutatott be az egybegyűlteknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara többek között segítséget nyújt a termelőknek a piacra jutásban. Emellett a tanácsadói szolgálatán keresztül a piaci információkkal, valamint pályázati, pénzügyi és jogi tanácsokkal látja el a tagjait, továbbá a gazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is kínál.
A tagdíjakat tizenegy sávban, a gazdasági teljesítőképességgel arányosan határozták meg. 2000 forint a legalacsonyabb, míg 1 millió forint a legmagasabb tagdíj. Az előbbi sávba az tartozik bele, aki eseti jelleggel végez agrárgazdasági tevékenységet, míg az 1 millió forint a többmilliárdos árbevétellel rendelkező nagyvállalatok tagdíja, de az említett két összeg között rendkívül széles spektrum húzódik. Győrffy Balázs megfogalmazása szerint céljuk egy szolgáltató kamara működtetése, amely a befizetett tagdíj mértékénél nagyobb értékű szolgáltatásokkal segíti a termelőket.
Az eseményen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tájékoztatóját is meghallgathatták a jelenlévők.

forrás: papa-ma.hu

Vissza az eredeti megjelenésre