Adventi kiállítás a református templomban

Absztrakt szobrok, ikonok, olajképek, akvarellek, lenyomatok és grafikák díszítik a református templomot – a leginkább egyházi témájú alkotások a református gimnázium művészeti szakközépiskolás diákjainak munkásságába engednek bepillantást.
A refisek adventi tárlatát Kerpel Péter, a gimnázium művész-tanára nyitotta meg a ma délelőtti istentisztelet elején. Mint mondta, Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkésze kezdeményezte, hogy a gimnázium képzőművészeti tagozatos tanulói munkáikon keresztül bemutatkozzanak a templomban is.– Diákjaink alkotásai korábban már szerepeltek bemutatkozó kiállításokon, most a már meglévő, igényes kollekciót újabb technikákkal készült, adventi témájú munkákkal egészítettük ki. Ennek köszönhetően az ikonok, olajképek, grafikák mellett papírnyomatok, monotípiák, fametszetek és akvarellek tekinthetők meg a református templom falain. Az alkotások között biblikus témájú, illetve az adventi hangulatot tükröző képek láthatóak. Utóbbiak a szeretetet, az összetartozást, a lelki békességet, az ajándékozás örömét tükrözik – fogalmazott Kerpel Péter.
Hozzáfűzte, a kiállítás izgalmas vonásaként a templom előterében modern, absztrakt szobrokkal találkozhatnak az érdeklődők. – Ezek papíralapra gipsszel felépített, majd lefestett szobrok, amelyek rendkívül vidám, színes és fiatalos kompozíciókat, konstrukciókat alkotnak. Gimnáziumunkban harmadik éve működik a művészeti képzés, a mostani tárlatból mindhárom évfolyam diákjai kivették a részüket – tudtuk meg a refis művész-tanártól.
Az adventi tárlaton látható alkotások négy tanár irányítása mellett készültek: Boros Zita a mintázást, Katona György az akvarellkészítést, Nikolausz Krisztián a grafikai munkák létrehozását, míg Vámos Sándor a korábbi olajképek, ikonok elkészültét felügyelte.
Forrás: papa-ma.hu

Vissza az eredeti megjelenésre