Oktatás, kultúra


Pápa  történetében kiemelkedő jelentőségűek országos hírű oktatási intézményei, amelyek a "Dunántúl Athénjévé" tették a várost. Az elmúlt évszázadokban a magyar történelem jeles alakjai tanultak, illetve tanítottak a Református Kollégium és a Bencés Gimnázium falai közt. Pápai diák volt többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór, Deák Ferenc és Rab Zsuzsa költőnő is.

"A pápai nagy kollégium mellett ott volt egy kicsi fehér ház, abban meg egy még kisebb fehér szoba, abban a szobában szokott összejönni ezelőtt sok-sok esztendővel három fiatal diák, akiknek kicsiny volt ez az egész világ, az egyik volt Orlai Samu, a másik Petőfi Sándor, a harmadik én voltam. Tizennégy évvel fiatalabbak voltunk a jelennél... Mindegyikünknek volt saját kedvenc szenvedélye, Orlaié a költészet, Petőfié a színpad, az enyém a festőecset... Mikor pedig ismét összetalálkoztunk, akkor Petőfi hírhedt költője volt Magyarországnak,Orlai ihletett festész, magam... íme, szántom ezt a sok csúnya fekete betűt és azt szeretném, ha ma is ott tanácskoznánk abban kis fehér szobában, hogy mi legyen belőlünk..."

(Jókai Mór: Egy magyar költő életéből)

Egy nem mindennapi szülinapi köszöntés a Fő téren

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának képző-és táncművész tagozatos növendékei minden év végén egy edzőtábor keretein belül felvázolják a következő tanév anyagát. Minden este különleges és érdekes programokkal várták a diákokat. Tegnap este az egyik tanuló, Lőwenberger Patrik 18. születésnapját ünnepelték, de nem akármilyen módon.

Itt a vakáció - Hivatalosan is lezárult a 2013/2014. tanév

Mától üresen kongnak a folyosók az oktatási intézményekben. Június 13-án tartották az utolsó tanítási napot, az általános iskolai ballagások, valamint az évzárók lebonyolítása után kitört a jól megérdemelt vakáció. Városunkban a héten mindenhol lezajlott az évzáró, kiosztották a bizonyítványokat, a kiemelkedő teljesítményt elért tanulók megkapták jutalmukat. A diákok több mint kéthónapos pihenésüket kezdik meg a jövő héten, hogy újult erővel, frissen vágjanak neki a 2014/2015-ös tanévnek szeptember 1-jén.

Sikeres évet zárt a Bartók Béla Zeneiskola

A Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tegnap délután tartotta évzáró ünnepségét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében, ahol a végzős növendékek léptek fel színvonalas összeállításaikkal.

Babakiállítás - nemcsak kicsiknek

A 24. Játékfesztivál kísérőprogramjai között szerepel a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban megrendezett babakiállítás is. Józsa Sándorné szebbnél szebb porcelánbabái a színházépület földszinti előterében kaptak helyet a háromnapos rendezvény során.

Kiállítások a Játékfesztiválon: Vasútmodellek, terepasztalok

A Játékfesztiválok történetében talán nem is volt olyan év, amikor a rendezvény kísérőprogramjai között ne szerepeltek volna kiállítások. Évek óta hagyományos része a Játékfesztiválnak a vasútmodell kiállítás, melyet főként a gyerekek fogadnak tágra nyílt szemekkel. Az idei évben bemutatott vasúti rendszereket egészen vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

Színes forgatag a Fő téren

Ínycsiklandó illatok töltötték be a Fő teret ma délután, hiszen megnyitotta kapuit a 24. Pápai Játékfesztivál. A Fő téren a Kézművesek utcájában népi kézművesek és iparművészek kínálják portékáikat három napon keresztül, míg az Ízek utcájában a finom borok és pálinkák mellett kürtös-és mézes kalácsot és grill ételeket is fogyaszthatnak az érdeklődők. 

Óvodapedagógiai szakmai konferencia nyitotta az idei Játékfesztivál programját

Hosszú évek óta hagyomány már, hogy a Játékfesztivál nyitóprogramja az óvodapedagógusok szakmai konferenciája, amit a Pápai Városi Óvodák, valamint Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete szervezésében a Pedagógus Művelődési Házban tartanak.

Bemutatták A 800 éves Pápa vízimalmainak 8 évszázada című könyvet

Molnár Lajos neve a pápaiak körében ismerősen cseng, hiszen rengeteg festménykiállítása és három könyvbemutatója is volt már a nagyérdemű előtt. 
Molnár Lajos „Az áramszolgáltatás Pápán” című könyv szerkesztője és társszerzője, a „Pápai képek” és az „Ők tizenegyen a magyar irodalomból” című könyvek szerzője. A ma bemutatott könyvvel emléket állított a Pápa közigazgatási területén évszázadokon át működő, a várossal közel egyidős iparágnak, a malomiparnak.

Képzőművészeti kavalkád a Tánc-Lánc zárókiállításán

A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművész tagozatos diákjainak éves munkáiból nyílt kiállítás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében, mely válogatás kiválóan bemutatja a növendékek művészeti érzékenységét és fejlődésük állomásait.

Tanári hangverseny a Bartókban

A pápai Bartók Béla Zeneiskola minden év végén megörvendezteti a zenebarát közönséget egy koncerttel. A hangverseny hagyománya már hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen volt, amikor a kastély ódon falai, a Griff szálló vagy a Pedagógus Művelődési Ház adott otthont a színvonalas koncertnek.

Oldalak

Vissza az eredeti megjelenésre