Városi megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Az aradi vértanúk, valamint gróf Batthyány Lajos, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökének emléke előtt tisztelgett a város október 6.-án délelőtt a Március 15. téren, a nemzeti gyásznapon. A városi megemlékezésen az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat diákjainak vezetésével csendültek fel a Himnusz dallamai, majd dr. Péntek Árpád fideszes önkormányzati képviselő mondott emlékbeszédet.

„Ma nem csupán névtelen hőseink, ismeretlen áldozataink, hanem annak a tizenhárom aradi vértanúnak, és velük együtt azoknak a mártíroknak az emlékét idézzük fel, akik a fiatalságukat, a jövőjüket, az életüket adták a magyar szabadságért. Azokra a hősökre emlékezünk, akik a polgári Magyarország megteremtésével országnak, világnak bebizonyították, 1848 márciusában nem csak talpra állt, hanem talpon is tudott maradni a magyar nemzet. Mi nem más nemzetek ellen, hanem a mi nemzetünk felemelkedésért harcoltunk.” hangsúlyozta dr. Péntek Árpád, majd hozzáfűzte, a mi nemzedékünktől nem követel vértanúságot a kor, de hitet és hűséget igen.

A beszéd után az erkeles fiatalok emlékműsora következett, majd a jelenlévők megkoszorúzták a szabadságharc tiszteltére állított emlékművet. A megemlékezést a Szózat zárta le.
Az eseményen a város képviselő-testületének tagjai mellett részt vett többek között Gangler László alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, valamint Keith Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka. 

(forrás: http://papa-ma.hu)

Vissza az eredeti megjelenésre