Új felszereléssel bővültek a mentőjárművek Pápán

Mintegy félmillió forint értékben újult meg a Pápai Mentőállomás eszközparkja. A Veszprém Megyei Mentőszervezet 04 Alapítvány jóvoltából mind a négy gépjárművet, a két mentőkocsit, az esetkocsit és a kiemelt mentőkocsit komplett mentőtáskával szerelték fel. A táskákon kívül a Pápai Mentőállomás szert tett egy úgynevezett vénakereső lámpára is.

Kürti József, a mentőállomás vezetője elmondta, a megyei vezető mentőtiszttel történt egyeztetés után nyújtották be igényüket a szükséges felszerelésre vonatkozóan. A helyi mentőállomás-vezető hozzátette, a táska rendkívül hasznos eleme a gépjárművek felszerelésének, hatékonyabb és gyorsabb mentést eredményez, hiszen minden, a mentéshez szükséges eszköz egyetlen táskában megtalálható. Így egy olyan esetnél, amikor a mentőautó nem képes közvetlenül megközelíteni helyszínt, például egy harmadik emeleti lakás, egy mező vagy akár árokpart esetében a mentősök mindent magukkal vihetnek a sérülthöz vagy beteghez egyetlen táskában – részletezte Kürti József. A mentőállomás-vezető tájékoztatott, a mentőtáskák két literes oxigénpalackot, oxigénszondát, arcmaszkot, infúziókat, tűket, gyógyszereket, ampullákat, fecskendőket, újraélesztéshez szükséges lélegeztető eszközöket tartalmaz. Az adomány részét képezte egy nagyobb mentőfeleszerelés, melyben az említett eszközökön kívül a magas szintű légútbiztosítási eljárások is megtalálhatóak egyetlen táskában. 

Ugyancsak nagy segítséget nyújt a vénakereső lámpa, amelyre gyakran szükség van a sérült, beteg ellátásánál. Kürti József megjegyezte, adott esetben gyakran kell vénát biztosítan az érintett személynél, így ha a sérült vénája nehezen kereshető, karjára helyezve a lámpa kirajzolja a véna körvonalait. Ennek oka az, hogy a széndioxiddal telített vér elnyeli a fényt, ezért sötét kontúrral jelenik meg a bőrfelszín alatt – tudtuk meg a szakembertől. 

A Veszprém megyei mentőállomások gépjárművei a legjobban felszereltek közé tartoznak országos szinten. Köszönhető ez a jól működő megyei 04-es alapítványnak. Kürti József felhívta a figyelmet arra is, a megyei alapítvány nem keverendő össze a budapesti 04-es alapítvánnyal, amely több alkalommal keresett meg helyi vállalkozásokat, magánembereket a Pápai Mentőállomás nevében adománygyűjtés céljából. A helyi mentőállomás-vezető kiemelte, ők ilyen formában soha nem gyűjtöttek pénzt, s a jogtalan tevékenység leállítására már lépéseket is tettek. A Megyei Mentőszervezet 04 Alapítvány az adók 1 százalékából és felajánlásokból képes támogatni a megyei mentőállomásokat. 

Vissza az eredeti megjelenésre