Székesfehérvártól Sopronig tolják az obeliszket

A selmeci diákhagyományokat ápoló intézmények, karok, szakok kapcsolata több évtizedes, évszázados múltra nyúlik vissza. Ennek egyik eseménye 1989-re datálódik, amikor a bányász-erdész barátság kifejezésére a bányászok egy csillét toltak Miskolcról Sopronba. Ez a hagyomány napjainkra továbböröklődött, azóta vittek csillét Miskolcról Dunaújvárosba, toltak rönköt Sopronból Miskolcra és Dunaújvárosba, valamint 2006-ban Sopronból és Miskolcról együtt utazott egy csille és egy rönk Selmecbányára. 2014-ben a Geoinformatikai Kar kivált a Nyugat-magyarországi Egyetem kötelékéből, és az Óbudai Egyetemhez csatlakozott, azonban a hallgatók a rönktolással tettek tanúbizonyságot összetartozásukról és barátságuk erejéről.

Ezt viszonozván kerül megrendezésre április 23-29. között a Visszatolás 2017. elnevezésű esemény, melynek keretein belül kézikocsin egy obeliszket tolnak a székesfehérvári hallgatók Sopronba. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar GEO Intézetének 22 hagyományőrző diákjának útvonala Pápát is érintette, a lelkes csapat április 26-án kora este Adásztevel felől érkezett meg városunkba, és csütörtökön reggel a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumból indultak tovább Nagyacsád irányába. Fésűs Csaba főszervező elmondta, az egyetem vezetése nagyon örült kezdeményezésüknek és támogatta ötletüket. 
- Április 23-án indultunk útnak egy mészkőből faragott obeliszkkel, amit köszönetképpen, valamint az örök barátság jegyében szeretnének eljuttatni Sopronba – mesélte a valéta elnök. Az 1,14 méter magas obeliszken a Geoinformatikai Kar, valamint a soproni kar három címere látható. A három megyén átívelő túra felénél járunk, tegnap Bakonybélből érkeztünk meg Pápára, nem mondom, kissé megterhelő volt a Bakonyon keresztül tolni a kocsit, de hála a csapategységnek, kissé fáradtan ugyan, de sikeresen megérkeztünk pápai szálláshelyünkre. Naponta körülbelül 30 kilométert teszünk meg, szerencsére az első napot leszámítva az időjárás a szebbik arcát mutatja, bízom benne, hogy ez így is marad amíg elérünk a Soproni Egyetemig. 
Fésűs Csaba kiemelte, nagyon örül annak, hogy minden településen szívélyesen fogadják őket, többször volt rá példa, hogy süteménnyel, pogácsával, finom borral kedveskedtek a csapatnak. Mint mondta, ez segít átlendíteni őket a holtpontokon. A csapat a fertőszentmiklósi pihenő után a tervek szerint április 29-én délután érkezik meg a Hűség Városába.

Vissza az eredeti megjelenésre