Rezsicsökkentés: Szokatlan, bátor és történelmi lépés

Ebben az évben összesen 20 százalékkal csökkennek a lakosság rezsiterhei, de emellett a költségvetés hiányát is sikerült mérsékelni – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tartott a „Védjük meg a rezsicsökkentést” címmel szervezett fórumot megelőzően. 

A politikusok a színházépületben foglalták össze a meghívottak előtt mindazt, amit a rezsicsökkentés kapcsán korábban tett és a jövőben várható intézkedésekről tudni érdemes.
A kormány év elején 10 százalékkal csökkentette az áram, a gáz és a víz árát. A folyamat nyáron folytatódott. Július 1-jétől a palackos gáz, a csatorna, a szennyvíz és a kéményseprés díja csökkent. Dr. Kovács Zoltán elmondta, a rezsicsökkentés támogatására országszerte több mint 2,2 millió aláírást gyűjtöttek össze. Veszprém megyében, a 8-as számú főúttól északra fekvő térségben mintegy 24 ezren írták alá az íveket. 
- A magyar energiaszolgáltató vállalatok állami, illetve közösségi tulajdonban voltak, majd 1995-97 között az államháztartás egyensúlyba hozása érdekében privatizálták ezeket. Kiszolgáltatottá vált a magyar energiaszektor a külföldieknek, és e tekintetben a magyar családok is a közműszolgáltató cégeknek – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A politikus beszélt arról is, hogy az ígéretekkel szemben a szocialista kormányzat idején a gáz ára háromszorosára, míg a villamosenergia ára kétszeresére nőtt. A rezsidíjak tekintetében így Magyarország az utolsók között szerepelt az európai országok sorában – hangzott el a sajtótájékoztatón. A helyzet csak akkor javult, amikor a második Orbán-kormány 2013. január elsejével 10 százalékkal csökkentette az energiaárakat. A sajtótájékoztatón kiderült az is, a kormányzat teljesíteni fogja ígéretét és idén összesen 20 százalékkal csökkenti a lakosság terheit: november elsejétől ugyanis további 11,1 százalékkal lesz kevesebb a gáz, a víz, az áram és a távhő ára.  Dr. Kovács Zoltán hozzátette azt is, az energiaszolgáltatók 1040 Mrd forintot vittek ki az országból, s az utóbbi időben mindent megtettek annak érdekében, hogy a magyar kormányt ellehetetlenítsék, hogy a profitjuk megmaradjon.

Szokatlan, bátor és történelmi tettnek nevezte Vargha Tamás a rezsicsökkentést. A parlamenti államtitkár köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták a rezsiterhek csökkentését, és azoknak is, akik az aláírások begyűjtésén fáradoztak. A politikus beszélt a privatizáció folyamatáról, az ezt követő intézkedésekről és a jelenlegi helyzetről. Kiemelte, azért volt szükség a rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtésre, mivel az energiaszolgáltató vállalatok nem akarják veszni hagyni a több mint 1000 Mrd-os profitjukat. 
- Hitelből több béremelést és illetményemelést ez az ország nem vállalhat. Ez történt 2002 és 2010 között. Az Orbán-kormány 85 százalék feletti államadóssággal vette át az országot, s most már 80 százalék alatt vagyunk, de még mindig 78 százalék. Ez a pénz, ez a hitel nem az emberek jólétére, hanem nagy részben a bankok konszolidációjára ment el, amelyek az elmúlt években a közteherviselésből semmit nem vállaltak – magyarázta a politikus.

Vargha Tamás megjegyezte, amíg illetmény- és béremelésre nincs lehetőség, addig a rezsicsökkentéssel tudnak segíteni a magyar családokon, mely intézkedéssel évente körülbelül 40-70 ezer forint marad a család kasszájában.

Vissza az eredeti megjelenésre