A norvég nagykövet Pápán járt

Két napos látogatást tett Tove Skarstein norvég nagykövet Pápán. A nagykövetasszony járt a Bázisreptéren, találkozott a norvég családokkal, akik a SAC programban vesznek részt, valamint az Esterházy-kasély felújított főúri enteriőr termeit is megtekintette. 

- Nagyon el vagyok ragadtatva a kastélytól. Már láttam róla fotókat, ami már akkor megfogott. Tetszettek a portré festmények és a tapéta is, ami norvég alap finanszírozásából jöhetett létre. Nagyon boldog vagyok, hogy hozzájárulhattunk a kastély felújításhoz, ami nagyon szép lett. Látom azt a változást, amin a kastély keresztülment, s remélem, nagyon sokan ellátogatnak majd ide. A norvég alap Magyarországnak 130 millió eurós támogatást nyújtott, nemcsak kulturális intézményeknek. A norvég projekt első része véget ért, de jövőre is kiírja a pályázatot, melyre remélem Pápa is nyújt be kérelmet. Úgy gondolom, a norvégok egy jelentős, jól látható lábnyomot hagytak Pápán - mondta mosolyogva.
A nagykövetasszonyt Unger Tamás alpolgármester, a Városfejlesztő Kft. munkatársai és a kastélyt működtető kft. vezetője kísérte. Tove Skarstein a kastélykápolnát is megtekintette, ahol dr. Hermann István könyvtárigazgató fogadta, majd mutatta meg neki a még felújítás előtt álló helyiségeket. Unger Tamás a látogatás végén hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a nagykövetasszony a kastélyon végrehajtott, a norvég alap által finanszírozott épületrészeket tekintette meg.
- Végigjártuk a főúri tereket, megnéztük az élő kastély programot a tarczys gyerekek közreműködésével, ami nagyon tetszett neki. Végül a nagykövetasszony felhívta a figyelmünket, hogy februárban újabb pályázatot írnak ki, melyből lehetőségünk lenne a Várkert kastélyhoz kapcsolódó közvetlen részét, a kastélykaput és a kastélykerítést felújítani. Szeretnénk is élni ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozta az alpolgármester. 

(forrás: papa-ma.hu)

Vissza az eredeti megjelenésre