Nagy sikerrel zárult a Szent Márton-napi újbor ünnepe

Vasárnap befejeződött a Szent Márton-napi Újbor ünnepe az Esterházy-kastély udvarán. A finom ételek és italok mellett vásári komédia, szórakoztató zenés programok – néptánc és népzene, operett összeállítás, tánczene és bordalok – játékos Liba Tour, gyermek játszóház várta a Márton-napi vendégeket.

A Tapolcafői Forrás népdalkör, a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese, a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a talpalávalót biztosító Dunaszerdahelyi Pántlika népzenekar gondoskodott a jó hangulatról pénteken.  A Márton-napi vigasságok fontos eseménye a november elejére letisztult, kiforrott újbor megáldása. A házigazda Somlói Borrend, valamint a Somló és Környéke Borút Egyesület részvételével zajló ünnepélyes nyitóceremónián dr. Mail József apát-plébános áldotta meg az újbort. Az újbor-szentelést követően két borlovagot is avatott a Somlói Borlovag Klub. A jelentkezőknek azonban nem volt könnyű dolguk, de dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője sikeresen vették az akadályokat, megfeleltek a Somló és Környéke Borút Egyesület szigorú kancelláriája elvárásainak.

A pénteki program a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szüreti műsorával folytatódott, majd a Pántlika népzenekar, este pedig a Főnix együttes biztosította a jó hangulatot a borok, a pálinkák és természetesen a libalakoma mellé. Aki úgy kívánta, megkóstolhatta a libacombot párolt káposztával, a ludaskását, a libapaprikást juhtúrós nokedlivel, vagy a  libaragu levest. Ezenkívül természetesen volt libazsíros kenyér és libatöpörtyű is. 

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe nem múlhatott el a gyerekeket és a családokat megmozgató programok, kézműves foglalkozások nélkül. A kézműves játszóház mellett most azonban újdonság is várta a vetélkedni vágyókat. A Liba-Tour elnevezésű megmérettetés várta a családokat. A programban a legkülönfélébb libával kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteniük a résztvevőknek, és a helyszínek is különbözőek. A lebonyolító Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont szervezésében a feladatok öt helyszínen várták a családokat. Ha a résztvevők bejárták az összes állomást, értékes nyereményekért szállhattak harcba. A kézműves foglalkozást a Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesület tagjai vezették. Gőgös Gúnár Játszóházában Pápa és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete vezetésével zajlottak a foglalkozások. Szombaton operett műsor színesítette a programot Porzsolt Éva, Gömöri Máté és Szeles József a Madách-, az Operett- és a Veszprémi Színház művészeinek fellépése nyomán. Este pedig tovább folytatódott a mulatozás a jó bor mellé jó muzsikával. Rugli Béla tangóharmonikás és a Retro együttes várta a szórakozni vágyókat.

Vasárnap lépett színpadra a celldömölki Soltis Lajos Színház társulata, amely ezúttal egy négy darabból álló vásári komédiával szórakoztatta a közönséget. Az esti borozgatáshoz kitűnő hangulatot teremtett a Vivat Bacchus Énekegyüttes koncertje. A öt fiatalember gondosan felépített műsorával a magyar borkultúra elismertségét szolgálja. Humorral átitatott, ritmusvilágában gazdag, magyar mentalitással fűszerezett dalaik a kulturált borfogyasztást hirdetik. A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén az est további részében Krasznai Tamás operett-és nótaénekes valamint Greznár Zoltán zenekarának műsora biztosította a jó hangulatot.

Aki a három napban ellátogatott az Esterházy-kastély udvarára, megízlelhette a Fazekas borpince, a Koczor Pincészet, a Koronczai pince, a Pannonhalmi borporta és Stubán Zsigmondné ízletes borait. Zamatos Csetényi pálinkák színes választékával, az Esti Kornél Kávéház standja válogatott ételekből álló libalakomával várta a vendégeket, akik megkóstolhatták ezek mellett a kürtös kalácsot, a lángost és a sült gesztenyét is.

(forrás: papa-ma.hu nyomán)

 

Vissza az eredeti megjelenésre