Közel 2000 sportolót támogat az önkormányzat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pápa Város Önkormányzatának Humánerőforrás Bizottsága az idei esztendőben 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg pápai székhelyű sportegyesületeknek. A kedvezményezettek körébe 26 egyesület került be, a döntés részleteiről dr. Áldozó Tamás hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján számolt be. A polgármester a sajtóeseményen elmondta, a város egy korábban elfogadott sportkoncepció alapján támogatja a sportolni akaró közösségeit, és a bizottság e koncepció szellemében dönti el, hogy ki milyen mértékben részesülhet a rendelkezésre álló keretből.

A városvezető rávilágított arra, hogy az egyesületek működési feltételeit az önkormányzat a közvetlen támogatás mellett azzal is biztosítja, hogy a létesítményeket működteti. 
- Az intézmények közül a legmagasabb fenntartási költsége az uszodának van, hiszen ez évente közel 80 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, de tudjuk, hogy az úszás alapsport, és fontosnak tartjuk, hogy minden pápai és Pápa környéki diák megtanuljon úszni. A második legnagyobb kiadással a Sportcsarnok jár, itt a legnagyobb idősávot az iskolai testnevelés mellett a kosárlabda és a kézilabda foglalja le, tőlük egy nagyon barátságos, erősen költségtérítő kategória alatt maradó bérleti díjat kérünk, ami azt jelenti, hogy például minden kosárlabdázással töltött órát 3000 forinttal támogatunk. A harmadik helyen a Perutz Stadion fenntartása áll, itt meg kell jegyezni, hogy a társasági adóból befolyó összegből a Pápai Egyesített Labdarúgó Club 12 millió forint bérleti díjat fizet, így a 16 millió forintos önkormányzati támogatás mellett a városnak a többszáz gyermeket foglalkoztató egyesület négymillió forintjába „kerül”. 
A polgármester elmondta, a támogatásokért cserébe az önkormányzatnak elvárásai is vannak a klubokkal szemben, ilyen például az átláthatóság, vagy épp a rendezett egyesületi működés, a rendszeresen megtartott közgyűlés, elnök-és vezetőségi választás, ami például Stemmer István elnöksége idején a Pápai SE-nél nem valósult meg. 
- A sportkoncepcióban megfogalmaztuk azt is, hogy az önkormányzat közpénzt nem kíván arra fordítani, hogy más településekről valaki egy bajnoki rendszerben működő felnőtt csapatba Pápára járjon sportolni. Senki sem várhatja el, hogy egy 16 fős keretből 14 más városból érkezett játékosnak a költségeit közpénzből mi fizessük. Lehet ezt az utat követni, de ennek költségeit az egyesület vezetőinek más forrásokból kell előteremtenie.
Dr. Áldozó Tamás hozzátette, a támogatottak listáján ugyan nem szerepel, de az önkormányzat a Balla Diáksport Egyesületet és Gelencsér Róbert szervátültetett sportolót is támogatja, az év második felében pedig további tízmillió forint szétosztására lesz lehetőség, erre azok tarthatnak igényt, akik a mostani pályázatból csak az első félévre kaptak támogatást. A polgármester elmondta, a Területi Operatív Program pályázatai lehetőséget biztosítanak további sportlétesítmények kialakítására. Ezeket a terveket egyelőre nem bírálták el, amennyiben viszont zöld utat kapnak, a teke, az atlétika a tenisz és további szabadidősportok - például a skateboard - is otthonra találhatnak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Vissza az eredeti megjelenésre