Kiemelkedő szezont zárt az Esterházy-kastély ebben az évben

Többen voltak kíváncsiak a kastélyra, mint tavaly – jelentette ki M. Varga Veronika a nyári szezon zárása kapcsán. A Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott, bár a módszertani foglalkozások idén kevésbé voltak népszerűek, az Esterházy-kastély látogatottsága emelkedett, december végére akár a 8000 főt is meghaladhatja a látogatók száma. 

- Ennek ellenére a módszertani foglalkozások tekintetében is jó szezont zárt a kastély, mivel sok olyan vidéki iskolából érkeztek a programra, ahol járt az ún. barokk roadshow. A barokk roadshow alkalmával olyan településeken népszerűsítettük a kastély attrakcióit, melyek körülbelül fél-háromnegyed óra távolságra vannak Pápától. Az eredmény meg is mutatkozott a látogatottsági adatokban. 15 oktatási intézményben jártunk ez év tavaszán, s a meglátogatott tanulócsoportok körülbelül fele részt is vett a módszertani foglalkozásokon – foglalta össze M. Varga Veronika.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, a marketingtevékenységnek és a városban működő különféle intézmények együttműködésének köszönhetően egyre színesebb képet mutat a kastélylátogatók száma. 
- A templomséták már régóta népszerűek Pápán, és az idegenvezetőkkel kialakított kitűnő kapcsolatból kifolyólag ajánlják is a csoportoknak a kastélyt, de nemcsak a tárlatvezetésen, hanem már a jelentkezés pillanatában. Ugyanilyen együttműködés alakult ki a Tourinform irodával és minden olyan intézménnyel, amelynek érdeke az, hogy Pápán minél több turista és látogató megjelenjen – tette hozzá M. Varga Veronika. 

A március 31-től október 31-ig tartó szezonban tehát több ezren voltak kíváncsiak a kastély felújított barokk enteriőrjeire. Az ügyvezető kiemelte, népszerű volt a Múzeumok éjszakája programsorozat, sikeres volt az Örök barokk elnevezésű rendezvénysorozat és igencsak aktívak voltak a gyerekek is a barokk táborban, vagy a nemrég indult Mesekastély foglalkozásain. M. Varga Vera köszönetét fejezte ki a barokk táborban közreműködő oktatási intézmények pedagógusainak a lebonyolításért. Megjegyezte, a tervezett kilenc hétből hat hetet sikerült megvalósítani. A rendezvények szervezésében és a marketingtevékenységben nagy szerepe volt az Esterházy Cimborák Klub többségében erkeles és tarczys diákokból álló tagjainak is. A Pápai Platán Nonprofit Zrt. ügyvezetője elmondta, a csoport nem egyszerű klubként alakult, hanem a tagok aktívan részt vállalnak a kastély életében, s műhelymunka keretében igyekeznek segíteni a rendezvények lebonyolítását, valamint népszerűsítését. 

M. Varga Veronika tájékoztatott november 1-jétől az Esterházy-kastély téli nyitvatartással várja látogatóit.
- December 31-ig előre bejelentkezett csoportokat folyamatosan fogadunk, csütörtökön, pénteken és szombaton pedig egyéni látogatók is megtekinthetik a kastélyt 10 órától egészen 16 óráig. A téli időszakban élő kastély nélküli, rövidített tárlatvezetés várja az érdeklődőket angol, német és magyar nyelven – mondta el az ügyvezető igazgató.

A szezonzárás azonban nem azt jelenti, hogy ne várnák rendezvények a barokk iránt érdeklődőket. Pályázati forrásból folytatódik az Örök barokk programsorozat: lesz interaktív foglalkozás gyerekeknek, családi napok, táncház és jelenleg is zajlanak az óvodások számára meghirdetett játékos foglalkozások a Mesekastély keretében.   

(forrás: http://papa-ma.hu)

Vissza az eredeti megjelenésre