A kastély homlokzatán dolgoznak a szakemberek

Folyamatosan haladnak előre az Esterházy-kastély rekonstrukciós munkálatai. A szakemberek kívül-belül dolgoznak az épületen, melyet a már messziről látható állványzat is igazol. Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a nyugati és az északi homlokzaton – utóbbi egyébként a főhomlokzatot jelenti – kőrekonstrukciós munkálatok és vakolatfelújítás zajlik. Ezzel egyidejűleg végzik a szakemberek a főhomlokzat nyílásainak kibontását is, hiszen itt helyezkedik majd el a kávézó, amelyhez a jelenlegi szabadtéri színpad irányába néző terasz csatlakozik majd.

 Ugyancsak zajlik a barokk pince szigetelése, épületszerkezetének kiépítése. A munkálatokat azonban lassítja, hogy a régészeti feltárás során talált födémszerkezet eltér a szakmailag elvárttól, így a munkafolyamatokat újra kell gondolni. 
Az épületen belül már a gépészeti és villamossági munkákat végzik a dolgozók. A munkafolyamatokat itt is lassíthatják a nem várt kutatási eredmények. A régi konyha szerkezetét például továbbra is kutatják, hiszen kiderült, a termet háromszor építették át, három különböző korban. Ugyancsak egyeztetésre és gondolkodásra sarkallja a szakértőket a nyugati szárny emeletének mennyezetén talált 19. századi díszítő festés. A Pápai Városfejlesztő Kft. munkatársa hangsúlyozta, folyamatosan kerülnek a felszínre nem várt érdekességek, s a régészeti és falkutási munkák eredménye több esetben lassítja a munkát, hiszen a váratlan fordulatok miatt egyeztetni kell a tervezővel és a műemlékvédelmi hatósággal.  

Vissza az eredeti megjelenésre