Gőzerővel zajlanak a bontási munkák a kastélyban

Április 8-án történt meg a munkaterület átadása az Esterházy-kastély rekonstrukciója kapcsán. Az előkészítő munkák és a restaurátorokkal, szakemberekkel történő egyeztetések után ma már nagy erőkkel zajlanak a bontási munkálatok az épületben. 

Jelenleg a kastélyépület nyugati szárnyának földszintjén és emeletén, valamint a keleti szárny földszintjén dolgoznak a kivitelezők – adott tájékoztatást Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető elmondta, minden felesleges burkolatot és falat eltávolítanak a szakemberek, majd ezt követően kezdődnek meg az építési munkálatok. 
Hamarosan elkészül az építési területet behatároló kerítés és rövidesen felépítik a homlokzati állványt is, ugyanis a homlokzaton is szükség lesz falkutatási munkákra. Németh Tamás hozzátette, megkezdték a kastély előtt álló két kőoroszlán kiemelését, hiszen ezeket néhány méterrel előrébb helyezik. Az emlékművek áthelyezésére azért van szükség, mivel az oroszlánok éppen a pince fölött helyezkednek el, melynek szintén hamarosan megkezdődik a szigetelése.

A Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a balesetmegelőzés érdekében a kastély főbejáratánál elkészült az az ideiglenes gipszkarton fal is, amely a munkaterületet választja el a látogatók által használt terektől. Németh Tamás hozzátette, a jövőben még több ilyen ideiglenes fal készül a balesetmentes közlekedés és a már felújított terek megóvása érdekében. Az ügyvezető hangsúlyozta, a bontási munkák befejezése után az épület földszintjén még szükség lesz régészeti kutatásokra, a kivitelezés azonban folyamatosan halad, rövidesen minden tervezett építőipari szakmunka megkezdődik a kastély felújításban érintett épületszárnyaiban.  

Vissza az eredeti megjelenésre