Emléktábla jelzi a Fő téren Pápa és Schwetzingen testvérvárosi kapcsolatát

A Pápa és Schwetzingen között immár több mint két évtizede fennálló, nagyszerűen működő partnervárosi kapcsolat előtt tisztelegve ma délután emléktáblát helyezett el a Fő téren dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint dr. René Pöltl, német testvérvárosunk főpolgármestere.– Két évvel ezelőtt egy emlékkövet vittünk ajándékba Schwetzingenbe, az ottani főtér átadására. Akkor azt mondtuk, az az emlékkő volt a felújítás előtt álló pápai Fő tér első, illetve egyúttal a felújított schwetzingeni tér utolsó köve. Tavaly mi is kaptunk ajándékot német testvérvárosunktól, és az ajándékba kapott emléktáblát most elhelyezzük a Fő téren. Ez a tábla legyen emléke a két város együttműködésének, partnerségének – fogalmazott dr. Áldozó Tamás.
Ezt követően a két városvezető rögzítette a testvérvárosi kapcsolat húszéves jubileumára készült emléktáblát a Fő tér kövezetére, majd pedig a tábla elhelyezésének tiszteletére a schwetzingeni lőegylet lövéseket adott le.

Huszonegy esztendővel ezelőtt Gerhard Stratthaus schwetzingeni főpolgármester kezdeményezésére – Reinhard Jäntsch segítségével – vette fel a kapcsolatot Schwetzingen Pápával. A két települést összekötő testvérvárosi szerződést dr. Kovács Zoltán pápai polgármester és Gerhard Stratthaus írta alá 1992-ben.
1994 és 1995 között a két város közös pályázaton vett részt, amely a települések közvilágításának korszerűsítését szolgálta. Az évek alatt a pápai és a schwetzingeni városvezetők többször is vendégül látták a másik felet a saját településükön. A számos emlékezetes közös program között különösen szép gesztus volt német partnervárosunktól, hogy 2006-ban Schwetzingenben is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról. 

Vissza az eredeti megjelenésre