Egy járásnyira az állam - fogyasztóvédelmi fórum a rezsicsökkentés kapcsán

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége lakossági fórumot szervez Veszprém megye 10 járási székhelyén, melyet a rezsicsökkentéssel kapcsolatos fokozott érdeklődés és a fogyasztói megkeresések számának folyamatos emelkedése indokol. A felügyelőség munkatársai emellett aktuális fogyasztóvédelmi témakörökben is tájékoztatót tartanak a fórumsorozat keretében. 

A Pápai Járási Hivatalban tartott rendezvényen dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő adott tájékoztatást a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tudnivalókról, majd Roxer Egon, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyeléségének felügyelőségvezető-helyettese beszélt a megjelent vállalkozóknak és érdeklődőknek a fogyasztóvédelmi törvény aktuális változásairól.
Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, a kormányhivatalok célja, hogy minél közelebb vigye a szolgáltatásait az állampolgárokhoz, többek között a járási hivatalok is ezért jöttek létre: „Egy járásnyira az állam” - így hangzik a szlogen. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ötlete volt a fórumsorozat, hiszen rendkívül sok panasz és kérdés érkezett a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, sokan számlamagyarázatra voltak kíváncsiak. Ezért döntött úgy a felügyelőség, hogy helyben nyújt tájékoztatást a lakosság részéről felmerülő kérdésekre.

Az országgyűlési képviselő a legújabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos kormánydöntésekről is beszámolt. Dr. Kovács Zoltán megjegyezte, ma egy átlag magyar család a fizetése 30-50 százalékát rezsire fizeti ki, nagyon nehéz a megélhetés. A képviselő hozzátette, hosszú távon az a cél, hogy állami, illetve önkormányzati közszolgáltatók legyenek, hatósági áras termékekkel árszabályozás érvényesülése mellett. A szemétszállítás, a víz, a csatorna, valamint a PB-gáz ára mellett a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés. A lakossági tartályos és vezetékes PB-gáz, valamint a 11,5 kilogrammos gázpalack ára június 1-jétől – a tavaly december 31-i árakhoz képest tíz százalékkal lesz olcsóbb. Legkésőbb az első félév végéig csökkentik a kéményseprés és a szennyvízszippantás díját is, utóbbit hatósági árassá teszik. A lakossági víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak július 1-jétől csökkennek 10 százalékkal. Utóbbiaknál a tavaly áprilisi ár lesz a mérvadó – hangzott el a mai fórumon. 
 
A lakossági fórum alkalmat adott arra is, hogy a megjelentek feltegyék kérdéseiket, s megfogalmazzák észrevételeiket a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség felé.

Vissza az eredeti megjelenésre