Civil és katonai gépek lesznek a pápai bázison

A pápai repülőteret vegyes használatú logisztikai csomóponttá fejlesztik – jelentette be ma Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Hegyfalu közelében  a szerdai kormánydöntést. A kormánydöntésről és annak várható következményeiről fél 2-kor dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester tartottak sajtótájékoztatót a Pápai Bázisrepülőtér előtti parkolóban.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte, hogy a döntés a NATO-val történt egyeztetést követően született, a polgári hasznosítás nem veszélyeztetheti a repülőtér katonai célú működését. A képviselő szólt a tervezett katonai fejlesztésekről is (hangárépítés, raktárak kialakítása, további géptípusok fogadási feltételeinek és a légiutántöltő-képesség feltételeinek megteremtése stb.). A polgári hasznosítás kapcsán dr. Kovács Zoltán elmondta, hogy a repülőtér fejlesztése lendületet ad a 83-as út Győr-Pápa szakasza korszerűsítésének (a megvalósíthatósági tanulmány februárra készül el), s a közlekedési fejlesztések a várakozások szerint 25 ezer új munkahelyet, legalább egymilliárd eurónyi gép-, jármű- és elektronikai ipari befektetéseket  hoz a régiónak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte, hogy a kormánynak volt bölcsessége jó és logikus döntést hozni. Mint elmondta, a rendszerváltás óta az önkormányzat több alkalommal felvetette, tárgyalta a kettős hasznosítás ügyét. 
- Ambíciózus katonai és polgári fejlesztéseket ígér a bejelentés, olyanokat, amiknek a távlatai ma még beláthatatlanok. Bár a változások, a beruházások nem holnap kezdődnek, de a várható pozitív hatások már rövid távon érzékelhetőek lehetnek: ezek pedig új munkahelyeket ígérnek a pápaiaknak az egyik leginnovatívabb iparágban, a repülésben, illetve növekvő adóbevételeket a városnak.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a város a SAC-program kihívásain keresztül felkészült arra, hogy oktatásban, egészségügyi ellátásban, egyéb szolgáltatásokban speciális igényeket is ki tudjon elégíteni; hozzátette azt is, hogy néhány elakadt fejlesztés beindulását is reméli a bejelentéstől, leginkább a szállodai kapacitások jelentős növekedését. 

 

(forrás: http://papa-ma.hu)

Vissza az eredeti megjelenésre